widgeo.net

KURSUS KONTRAKTOR MARA 2011

Wednesday, September 8, 2010

Majlis Setia Rakyat Kelantan (MSRK)

MSRK lapor blog hina Sultan
KOTA BHARU - Majlis Setia Rakyat Kelantan (MSRK) membuat laporan polis berhubung gambar Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra yang tersiar di Internet.

Laporan itu di buat di Balai Polis Kota Bharu kira-kira jam 2.30 petang semalam, dengan dihadiri kira-kira 20 ahli MSRK.

Presiden Penaja MSRK, Datuk Azaha Abdul Rani berkata, pihaknya berharap agar satu siasatan dijalankan dengan tegas dan telus terhadap pihak tidak bertanggung jawab itu.

”Pihak berkenaan menyiarkan gambar-gambar insiden penahanan Sultan Kelantan dan Raja Perempuan Kelantan oleh pihak unit Tindakan Khas Polis yang bersenjata lengkap pada 4 Mei lalu semasa baginda hendak berangkat menerima rawatan ke Singapura.

”Gambar yang tersiar dalam Internet itu disiarkan melalui laman web dan blogger ‘Justread’, “ katanya.

Menurutnya, gambar-gambar itu dapat dilihat dan dibaca seluruh rakyat Malaysia dan seluruh dunia.

”Pada pandangan saya ia amat memalukan di mata rakyat Malaysia amnya dan rakyat Kelantan khasnya Kerajaan Malaysia.

”Insiden memaparkan gambar itu juga jelas memberi tanggapan negatif dalam kalangan rakyat seolah-olah Sultan Kelantan macam penjenayah,” katanya.

Azaha berkata, hal itu menjatuhkan martabat dan maruah kesultanan Kelantan.

”Sultan Kelantan adalah sah bertakhta mengikut Perlembagaan, Undang-undang Tubuh Negeri dan Istiadat Kesultanan Melayu Kelantan.

”Saya mohon supaya siasatan polis dapat dijalankan bagi membawa pihak bertanggungjawab dalam insiden tersebut untuk diambil tindakan menghina dan menjatuhkan maruah Sultan Kelantan,” katanya.

sumber : sinar harian

DAULAT TUANKU.....JANGAN HINA SULTAN KELANTAN AMBO

No comments:

Name:
Email Address:
Nombor Telefon :
Pertanyaan & Soalan

Get your own free form like this one.